Etelä-Pohjanmaan toiseksi suurin kaupunki Kurikka toteutti opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle hyvinvointihankkeen. Kurikalle on tärkeää huolehtia henkilöstönsä osaamisesta ja työhyvinvoinnin ylläpidosta ja se on kirjannut strategiaansa tavoitteen tuottaa kuntalaisille laadukkaita palveluja, joita tuottaa hyvinvoiva henkilöstö.
Kurikan kaupunki osallistui valtakunnalliseen Liikkuva aikuinen – hankkeeseen ja käytti Aisti Health -hyvinvointikartoitusta osana projektia. Liikkuva aikuinen -ohjelma edistää hankkeita, jotta työikäiset liikkuisivat omaksi ilokseen ja hyvinvoinnikseen. Hanke keskittyy erityisesti edistämään arkista liikkumista töissä, kotona ja sillä välillä.
Hankkeella on kaksi päätehtävää: lisätä liikettä työelämään ja tarjota laadukasta liikuntaneuvontaa yksilön tueksi. Työpaikat halutaan herätellä näkemään liikunta ja riittävä fyysinen kunto keinona ylläpitää henkilöstön työkykyä. Liikkuva aikuinen -ohjelma tarjoaa liikunnan monipuoliseen hyödyntämiseen tietoa ja toimintamalleja. Kuntia kannustetaan tarjoamaan liikuntaneuvontaa vähän liikkuville. Tavoitteena on, että suositusten mukaista liikuntaneuvontaa on saatavilla jokaisessa kunnassa.
Aisti Health -kartoitus auttoi kohdentamaan toimenpiteitä
Kurikan kaupungissa tavoitteena on työhyvinvoinnin parantaminen liikuntaa lisäämällä. Kunnassa oli aikaisemmin tehty hankkeita lasten ja nuorten liikunnan lisäämisessä. Nyt kohderyhmänä oli Kurikan kaupungin opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstö. Jotta kohderyhmän tarpeisiin saatiin näkyvyys ja toimenpiteet voitiin kohdentaa tarkasti, Kurikan kaupunki otti käyttöön Aisti Health -kartoituksen. Aisti Health -metodin laaja näkemys hyvinvoinnista soveltui hyvin tähän käyttötarkoitukseen.
Kurikan opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstö pitää hyvin huolta itsestään, mutta henkinen jaksaminen opetustoimessa voi olla välillä koetuksella. Tämä sama tulos on tullut esille opetusalan valtakunnallisissa työkuormittavuusselvityksissä. Henkinen kuormitus on lisääntynyt opetusalalla, työmäärä on kasvanut ja opettajat työskentelevät useiden erilaisten vaatimusten keskellä. Huolimatta työn kuormittavuudesta Kurikan henkilöstö on tyytyväinen työhönsä ja lähiesihenkilötyöstä on tullut hyvää palautetta vuosittaisen työtyytyväisyysmittauksen mukaan.
Opetustyön kuormittavuus aiheuttaa palautumishaasteita
”Aisti Health -kartoitus auttoi ymmärtämään kokonaisuutta”, kertoo Kurikan kunnan henkilöstöpäällikkö Elise Rantanen. “Kartoituksen tulokset olivat odotusten mukaisia, mutta työn mielekkyys ja työyhteisön hyvät arvot yllättivät positiivisesti. Suurimmat työhyvinvointihaasteet liittyivät stressiin ja palautumiseen.”
“Saimme Aisti kyselyn tuloksista hyötyä ja varmistusta, millaisiin asioihin kiinnitämme hankkeessa huomiota”, kertoo Mira Riihimäki, Kurikan kaupungin liikunnan ohjaaja. “Etenkin palautumishaasteet nousivat pinnalle ja sen vuoksi lähdimme kiinnittämään huomiota fyysiseen palautumiseen unohtamatta henkistä palautumista ja yksilöllisyyttä.”
Hyvinvointi-interventioita yksilöllisiin tarpeisiin
Aisti Health -tulosten pohjalta kunnassa muodostettiin käsitys projektin lähtötilanteesta. Tulokset käytiin läpi koko henkilöstön kanssa ja keskusteluilla herätettiin kiinnostusta henkilöstössä hyvinvoinnin parantamiseen. Aistin selkeä hyvinvointiklusterointimalli auttoi jakamaan henkilöstön erilaisiin ryhmiin, mikä lisäsi ymmärrystä henkilöstön yksilöllisistä tarpeista ja kohdentamaan toimenpiteitä tehokkaasti.
Hyvinvointitoimenpiteinä toteutettiin muun muassa erilaisia ryhmäliikuntavuoroja, tietoiskuja ja liikuntaohjauksia yksiköissä. Hyvinvointiryhmästä sai vinkkejä ja apua elintapojen tarkasteluun ja muuttamiseen. Lisäksi kaupungin intranet-sivuilla oli henkilöstölle tarjolla hyvinvointiin liittyviä webinaareja. Palautumisen edistämiseksi korostettiin työpäivien aikaisia mikrotaukoja ja niiden käyttöönottoon annettiin ohjausta ja liikuntavälineitä. Esihenkilöiden tuki tällaisille hankkeille on tärkeää, joten heitä valmennettiin antamaan tuki toimenpiteille. Hankkeen kohderyhmällä oli myös mahdollisuus kehonkoostumusmittaukseen omassa yksikössään.
Näiden toimenpiteiden myötä on saatu Kurikan kaupungin opetustoimen ja varhaiskasvatuksen työpäiviin lisää liikettä ja parempia työkaluja palautumiseen. Tuloksista hyötyvät sekä työntekijät että kuntalaiset. Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa laadukkaita palveluja.